Sve što trebate znati o adaptaciji apartmana

Proljeće samo što nije zakucalo na vrata, a vi još uvijek sanjate o preuređenju svog stana u apartman za najam turistima? Ne žurite s adaptacijom, već dobro promislite o rasporedu i uređenju prostorija u kojem će boraviti gosti različitih profila i interesa, ali s jednim ciljem – da uživaju dok su na odmoru!

Vizualni dojam je najvažniji uvjet kod odabira smještaja. Gostu će biti dovoljan samo jedan pogled prije odluke hoće li apartman unajmiti ili ne. Čak i ako planira cijele dane boraviti na plaži ili u razgledavanju grada, to ne znači da smještaj mora biti dosadan, siromašan namještajem i nefunkcionalan. Ali, kako pogoditi ukus baš svakog pojedinog gosta i od običnog stana napraviti mjesto koje inspirira? Ne brinite! Uz par jednostavnih trikova, malo mašte i funkcionalnog namještaja vaš će apartman odisati toplinom, smirajem i sigurnošću, a gosti će mu se rado vraćati.

Ideje za uređenje apartmana

Namještaj: Povežite se s prirodom!

Iako imaju različite navike i potrebe, svim je gostima zajedničko što vole živjeti u urednom, udobnom i lijepo uređenom prostoru, pa makar i na kratko vrijeme. Zapamtite, uređenju apartmana treba pristupiti drugačije nego kad je u pitanju uređenje vlastitog doma jer gosti biraju smještaj u kojem će se osjećati kao kod svoje kuće.

Da biste se istaknuli u velikoj ponudi „ziheraških“ apartmana jednoličnog izgleda, privucite goste pametnim rasporedom prostorija i praktičnim namještajem koje je ujedno usklađeno s podnebljem u kojem se apartman nalazi!

Neutralni tonovi i drveni namještaj Interijer priobalnih objekata osvježite svijetlim zemljanim tonovima poput boje drveta, pijeska i kamena koji se besprijekorno slažu sa svijetlim nijansama plave i zelene boje. Sivi tonovi s dodirom tople ljubičaste ili življe crvene boje idealni su za kontinentalni krajolik, dok u gradovima najbolje odgovara moderniji dizajn s namještajem ravnih ploha.

Savjet: Neutralni i pastelni tonovi na zidovima i namještaju potiču relaksaciju!

Kuhinja: Srce i duša svakog apartmana

Možda vam se čini da su gostu sve prostorije jednako važne, no u jednoj ipak najčešće borave. Kuhinja je, vjerovali ili ne, najposjećenija prostorija – u njoj se priprema objed najmanje triput na dan!

Kuhinje u apartmanima najčešće zauzimaju vrlo malu prostornu površinu, stoga ne srljajte s kupnjom namještaja i aparata prije nego što dobro proučite sve njezine mogućnosti. Bez obzira na sva prostorna ograničenja, u nju moraju stati najosnovniji aparati: sudoper, ploča za kuhanje te hladnjak. Odaberite lagani drveni namještaj minimalističkih linija i jednostavnog dizajna, s nekoliko elemenata i polica za pohranu namirnica i posuđa.

Kuhinja - najpoželjnija prostorija u apartmanu

Ukoliko prostorne dimenzije apartmana dopuštaju, kuhinja se može nadopuniti kuhinjskom napom, pećnicom, perilicom za posuđe, pa čak i mikserom te kuhalom za vodu, a zbog toga će vam gosti biti jako zahvalni. Uštedite na prostoru i spojite kuhinju s blagovaonicom, postavite povišeni stolić pričvršćen uz zid ili pak stol i stolice premjestite na terasu kako bi gosti mogli istovremeno uživati i u prekrasnom pogledu.

Savjet: Kuhinjski pod i zid prekrijte keramičkim pločicama radi što jednostavnijeg održavanja!

Spavaća soba: Neka se dogodi ljubav na prvi pogled

Sve što je potrebno za kvalitetan san su udoban krevet i mekan, mirisan jastuk. Da bi vaš gost bio jednako sretan, zaboravite na ideju da ćete u novo adaptirani apartman staviti svoju staru, istrošenu krevetninu, a sebi kupiti novu. Možda sada niste toga svjesni, ali kupnjom kvalitetnog kreveta, madraca i jastuka zapravo štedite, jer ga nećete morati mijenjati svakih par godina.

Kvalitetan i prostran krevet je središte spavaće sobe. Na tržištu postoje kreveti različitih okvira i dimenzija, no razmislite i o mogućnosti da postoje i kreveti sa spremištem te kreveti s dvostrukom ulogom – mogu funkcionirati zasebno i kao bračni krevet. Dodatni ležaj u apartmanu je svakako plus, pogotovo kada su u pitanju gosti s malom djecom. Kako biste udovoljili navikama i potrebama turista, na krevetu postavite nekoliko jastuka različitih dimenzija i punjenja te im osigurajte dodatne pokrivače u slučaju iznenadne promjene vremena.

Velika ponuda spavaćih soba i madraca

Ukoliko u spavaću sobu dolazi puno prirodnog svjetla, razbijte monotoniju posteljinom življih boja, a na svijetle zidove objesite detalje i slike s motivima iz krajolika. S druge strane, nadoknadite manjak dnevnog svjetla strateški raspoređenom stropnom rasvjetom te postavljanjem ogledala – ono reflektira dnevnu svjetlost te daje prostoru dodatnu dubinu i osjećaj prostranosti.

Ponuda velikih ugradbenih ormara

Pri kupnji ostalog namještaja, birajte onaj koji se lako održava i pruža dodatne mogućnosti za pohranu. Velik garderobni ormar je praktičan jer, osim odjeće, iz vidokruga može otkloniti i veće, nepotrebne stvari poput praznih kovčega.

Savjet: Želite zavjese na prozorima? Izaberite jednobojne, svijetle i lagane!

Dnevni boravak: Oslonite se na poznatu izreku „Manje je više“

Nemojte upasti u zamku i kupovati velike komade namještaja i natrpavati ih u uski prostor dnevnog boravka. Prilikom uređenja apartmana, imajte na umu namještaj koji je udoban, ne zauzima puno prostora i lako se održava.

Pravilnim rasporedom manjih i praktičnijih komada namještaja ostavlja se dojam prostranosti i brige o potrebama gosta. Najbolji primjer je kauč na razvlačenje s kojim ćete osigurati dodatna spavaća mjesta za neplanirane goste. Umjesto masivnih materijala izaberite višenamjenske i lagane elemente poput stolića koji sadrži i police ili taburea s poklopcem, jer funkcionalnost apartmana je druga najvažnija stavka kod odabira smještaja na putovanju, odmah nakon vizualnog dojma.

Ponuda dnevnih boravaka za apartmane

Ništa lakše ne mijenja prostor kao promjena boje zida. Istaknite bojom jednu plohu dnevnog boravka, dok ostale ostavite u pastelnoj boji. Ukoliko vaš apartman krase kameni zidovi ili drvene grede, ostatak prostora ostavite neutralnim – nikako ga ne ističite šarenim detaljima ili neobičnim skulpturama i instalacijama. Bilo kakvo šarenilo će u manjim prostorima stvoriti osjećaj pretrpanosti.

Zanimljiv tepih pored trosjeda također može učiniti prostor atraktivnim. Prije kupnje se raspitajte od kojih je materijala izrađen, jer na tržištu postoje tkanine koje ne upijaju prljavštinu, a takvi tepisi su odlični i za goste s alergijama.

Savjet: U dnevni boravak stavite barem jednu sobnu biljku jer će dodatno uljepšati prostor, potaknuti dobro raspoloženje, a ne traži puno njege!

Kupaonica: Kada je – out!

Kupaonica se u većini apartmana u Hrvatskoj zasigurno nalazi u najmanjoj prostoriji u apartmanu, i to potpuno nezasluženo! Ona predstavlja najintimniji dio apartmana, stoga nikoga ne bi trebali začuditi rezultati mnogih anketa u kojima je izgled kupaonice važniji od lijepog pogleda s terase ili prozora.

Dovoljno velika i lijepa kupaonica doprinijet će zadovoljstvu svakog gosta, a ukoliko niste sigurni da vaša zadovoljava sve strože kriterije turista, sad je vrijeme da je obnovite! Umjesto klasičnih kada, postavljaju se tuš kabine. Bez obzira dijeli li ugrađenu plitku kadu zavjesa ili staklena vrata, ovakav način održavanja higijene praktičniji je tijekom ljetnih mjeseci, zauzima manje prostora i jednostavniji je za održavanje.

Kupaonica je vrlo bitna u svakom apartmanu

S obzirom na ograničenost prostorom i klasičan problem manjka dnevnog svjetla, u kupaonici bi trebale prevladavati sjajne i svijetle boje keramičkih pločica i namještaja, a koje će malom prostoru dati optički dojam prostranosti. Svaka kupaonica mora imati i umivaonik, sanitarni čvor te ormarić za odlaganje stvari kao što su ručnici i sušilo za kosu.

U kupaonicu se može ugraditi i plitka perilica rublja. S obzirom da to nije praksa u hrvatskim apartmanima, ovim ćete potezom zasigurno iznenaditi svog gosta, pogotovo ako mu osigurate i mala pakiranja sredstva za čišćenje.

Savjet: Postignite vintage efekt starinskim ogledalom koje savršeno izgleda u kombinaciji s novom, modernom kupaonicom.

Vrt / terasa: Kreirajte zelenu oazu mira – za svakoga!

Vanjski prostor velika je prednost svakog smještaja, bez obzira radi li se o balkonu, terasi ili prostranom vrtu i neovisno o godišnjem dobu. Gosti vole biti u dodiru s prirodom i rado će ručati, popiti kavu ili pročitati knjigu na udobnom komadu namještaja.

Podignite kvalitetu smještaja i nabavite osnovni namještaj prikladan za veličinu vanjskog prostora. Neka bude jednostavan i otporan na vremenske uvjete – sklopivi plastični ili aluminijski stol i stolice savršeni su za balkone, a ležaljke od bambusa ili ratana za veće terase ili vrtove. Naravno, ne zaboravite prikladne ljuljačke kao savršenu zamjenu za popodnevni odmor, kao i suncobrane, sjenice i tende koje osiguravaju dovoljno hlada u vrućim, ljetnim mjesecima.

Veliki izbor vrtnog namještaja

Vrtni namještaj potrebno je i održavati. Većina materijala se čisti sapunicom i vodom, jedino se drveni namještaj tretira posebnim uljima. Namještaj se može zaštititi i ukrasnim detaljima poput jastuka sa šarenim motivima koji istovremeno uljepšavaju vaš vrt ili balkon.

Savjeti za uređenja vrta i terase

Savjet: Ukoliko vam financijske mogućnosti dopuštaju, gostima osigurajte osvježenje u vlastitom bazenu. Čak i mali roštilj može biti pun pogodak!

Male tajne velikih domaćina

Tehnologija je u posljednje vrijeme postala sastavni dio našeg života, pa nikoga ne bi trebala čuditi činjenica da su sljedeće tri pogodnosti postale imperativ u svakom apartmanu:

1. Neograničena bežična Internet veza s jakim signalom više se ne smatra dodatnom uslugom, već je postala standard. Internet je gostima neophodan u komunikaciji s „vanjskim svijetom“ – javljat će se obitelji preko aplikacija za telefoniranje, a na društvenim se mrežama hvaliti fotografijama s ljetovanja. Ukoliko se ne bavite robinzonskim turizmom, omogućite vašim gostima besplatan pristup Wi-Fi i obavijestite ih na vrijeme o lozinkama, a oni će vam rado uzvratiti dobrim ocjenama i recenzijama.

2. Većina gostiju neće upaliti televizor za vrijeme svojeg odmora, no sigurno će biti od velike koristi onima kojima je nevrijeme pomrsilo planove za razgledavanje grada ili odlaska na plažu. Satelitski programi su pravi „dar s neba“ gostima s malom djecom koja obožavaju gledati crtiće ili ne žele propustiti nove nastavke svoje omiljene serije.

Male tajne za bolje apartmane

3. Klimatizacijski uređaj je već dobro poznato čudo tehnike koje omogućuje ugodan boravak turistima, pogotovo u ljetnim mjesecima. Kako bi optimizirali potrošnju električne energije, a gostu omogućili da nesmetano uživa u rashlađenom apartmanu, savjetujemo vam da ugradite regulatore u postojeći klima uređaj ili kupite novi. Na tržištu postoje modeli koji se automatski isključuju kod otvaranja prozora i vrata, kao i nakon izlaska gostiju iz apartmana, a uz to su gotovo nečujni.

Svaka prostorija u apartmanu je posebna i ima svoje potencijale. Uredite je prema vlastitim smjernicama i ukusu, no ne pretjerujte u kreativnosti. Neka jednostavnost, neutralnost i svjetlina budu okosnica pri dizajniranju interijera, a opet ne zaboravite ostaviti svoj osobni pečat.

Ako ste mislili da vas čeka višetjedna potraga za namještajem po gradu – prevarili ste se! Sve što trebate za opremanje svog idealnog apartman za iznajmljivanje pronaći ćete u Harvey Normanu. Samo jedan klik ili posjet našoj trgovini vas dijeli od ostvarenja svog sna!