Uređenje doma i opremanje prostora uz pomoć 5 jednostavnih pitanja

Opremanje i uređenje doma jedno je od najljepših životnih pothvata, no često potraje dulje nego planiramo i uzrokuje određenu razinu stresa.

Bez obzira imate li u glavi kompletnu sliku svojeg savršenog doma ili ste jedni od onih koji postepeno kreiraju prostoriju po prostoriju, kupovina namještaja, tehnike i dekoracije može biti zamorna. Kako se to ne bi dogodilo i kako bi vam uređenje doma proteklo što ljepše i jednostavnije, postoje 5 pitanja na koja morate imati odgovor.

Pet pitanja za uređenje doma:

1. Koje su temeljne boje u prostoru?

Vrlo važno pravilo uređenja kaže da trebate započeti s osnovama. Boja zidova i poda temelj je prema kojem birate boju namještaja. Neutralni, svijetli tonovi (na primjer bijeli zidovi ili pod boje hrasta) jednostavnije je kombinirati s različitim bojama, materijalima i stilovima. U tom slučaju možete odabrati više različitih boja namještaja ili svaku prostoriju urediti po svom ukusu, pojedinačno.

uređenje doma

S druge strane, specifične boje poda i zidova smanjuju izbor elemenata i dekoracija, no čak i tada možete pronaći što želite budući da su trenutne ponude namještaja u trgovinama stvarno velike.

2. Koja je prostorija najvažnija?

Teško je postići da se sve prostorije u domu urede istovremeno, stoga krenite od one u kojoj ćete provoditi najviše vremena. Najčešće su to kuhinja, dnevni boravak i spavaća soba.

Kuhinja kao prioritet

Ukoliko imate problem s dimenzijama kuhinje, savjetujemo da razmislite o kuhinje po mjeri. One su odličan izbor za one koji u kuhinji provode puno vremena i koji žele iskoristiti svaki centimetar. S druge strane, za manje prostore odlični su kuhinjski blokovi koji pružaju funkcionalno rješenje , jednostavni su i brzo se planiraju.

kuhinja po mjeri

Za kvalitetan san bitna je spavaća soba

U spavaćoj sobi najvažniji komadi su zasigurno krevet i madrac. Dobar san utječe na kvalitetu naših života, stoga se prepustite stručnjacima za spavanje i ne radite kompromis. Osim kreveta i madraca, bitan element u spavaćoj sobi je ormar. Procijenite svoje potrebe i birajte prema njima. Ukoliko želite potpunu iskorištenost prostora, dobar izbor su ormari po mjeri.

Dnevni boravak je središte doma

Većina ljudi u dnevnom boravku provodi najviše vremena. To je mjesto opuštanja, druženja s gostima ili provođenja slobodnog vremena s obitelji. Njegov najvažniji dio je zasigurno garnitura. Prilikom kupovine garniture obratite pažnju na udobnost, kvalitetu materijala i dodatne funkcionalnosti. S obzirom da ćete na garnituri provoditi puno vremena, savjetujemo da na nju utrošite veći dio budžeta nego na TV element ili stolić.

3. Koji namještaj već posjedujete?

Ako se useljavate u svoj prvi dom, vrlo vjerojatno ne posjedujete svoj namještaj. S druge strane, u slučaju preuređenja doma ili preseljenja na novu lokaciju, imate odličnu priliku da se riješite starog namještaja koji vam se nikada nije sviđao ili je izgubio na kvaliteti. Stari namještaj ne morate baciti, već ga možete pokloniti ili prodati.

planiranje uređenja doma

Razmislite o tome što imate i što biste voljeli zadržati. Neki komadi namještaja mogu se osvježiti novom bojom ili iskoristiti za neku drugu namjenu. Obavezno provjerite u kakvom je stanju vaš stari namještaj i kad se odlučite, napravite popis novog namještaja koji vam je potreban. Taj popis bit će bitan za planiranje budžeta.

4. Koja vam je tehnika potrebna?

Kao i kod namještaja, prilikom kupovine uređaja potrebno je napraviti popis prioriteta. Krenite po važnosti. Hladnjak, perilica rublja, pećnica, ploča za kuhanje i usisavač su temelji. Slijede ih perilica posuđa, televizor, klima, napa, sušilica rublja, mikser… Sjetite se da ćete male kućanske aparate ili audio-video uređaje možda dobiti i na poklon, a također možete iskoristiti sniženja i popuste kada su aktualni.

tehnika za dom

Kod kupovine razmislite o garanciji, energetskoj učinkovitosti uređaja, proizvođaču te omjeru kvalitete i cijene. S obzirom da je izbor modela širok i da ne možete o svemu imati jednako znanje, savjetujemo da pročitate opise proizvoda na webu i poslušate savjete prodavača.

5. Kako ćete se organizirati dok traje uređenje?

Napravite plan kojoj ćete se sobi prvoj pridružiti i složite prioritete. Dok se uređuje spavaća soba, morate razmisliti gdje ćete za to vrijeme spavati. Popis prioriteta će vam pomoći, a također olakšati organizaciju. Ne započinjite sve prostorije istovremeno i naglo, jer ćete trebati prostora za kutije sa stvarima.

Savjetujemo da blagovaonicu ostavite kao šećer na kraju. Obiteljski ručak na modernom stolu u potpuno uređenom domu bit će točka na I vašem trudu.

Bonus pitanje: Zašto čekati?

Nakon što odgovorite na prethodnih 5 pitanja preostaje vam samo jedno. Uputite se u najbližu Harvey Norman trgovine ili posjetite webshop gdje možete pronaći sve potrebno na jednome mjestu.