Velika ponuda laptopa- pomažemo vam odabrati najbolji!

Ponuda laptopa svake je godine sve veća, stoga kupnja ovog uređaja ponekad izgleda kao zahtjevan posao koji iziskuje vrijeme i proučavanje. Prave gamere veseli svaka nova promjena i napredak tehnologije koji im omogućuje bolji doživljaj i potpun gamerski užitak. Informatičare vesele nove generacije procesora koje omogućuju lakše ovladavanje zahtjevnih računalnih procesa. Većinu ljudi, koji laptope koriste za osobnu upotrebu i svakodnevne poslovne zadatke, sve te nadogradnje zbunjuju. Od kuda krenuti?

Tu smo za vas! Prođite s nama kroz veliku ponudu laptopa jer vam pomažemo odabrati pravi!

Laptop za studente

 

Prilikom kupnje laptopa naići ćete na njihove osnovne specifikacije. Prva informacija koju trebate gledati je procesor, zatim radna memorija, interna memorija, dijagonala zaslona te rezolucija. Kombinacija svih navedenih značajki određuje kvalitetu i jačinu vašeg računala. O njima ovisi hoće li novi proizvod ispuniti vaše potrebe i želje. Upravo je zato bitno da prvo razmislite o svrsi kupovine.

Ukoliko kupujete laptop za osnovnu upotrebu poput pisanja, mail-a ili pregledavanja interneta ne morate previše brinuti ili prazniti novčanik. Svi će današnji laptopi moći bez problema izvršiti navedene zadatke te bez straha možete kupiti laptop do 5000kn. S druge strane, ako vam treba računalo gdje ćete izvršavati naprednije zadatke, poput obrade slika, video editiranje ili korištenje različitih poslovnih aplikacija, morat ćete pažljivije proučiti ponudu.

Više o tome kako odrediti svoje potrebe možete pročitati u našem prethodnom blogu.

Kako izabrati pravi laptop?

 

Osnovne specifikacije i opis proizvoda

Kao što je navedeno, najbitnija stavka u laptopu je procesor. Najpoznatiji i najbolji procesori današnjice su Intel i AMD Ryzen. Kako svake godine izlaze nove generacije, preporučamo da prilikom odabira laptopa obradite pažnju na brojeve koji pišu pored opisa procesora.

Prema klasičnom rangu, Intelovi procesori idu sljedećim redoslijedom: Intel Celeron, Intel Pentium, Intel Core i3, Intel Core i5 te Intel Core i7.

Uz Celeron možete obavljati osnove zadatke, no nemojte očekivati da će zahtjevniji programi efikasno raditi. Intel Core i3 procesor dovoljan je za svakodnevno korištenje, pa čak i za malo zahtjevnije zadatke, poput starijeg Photoshopa. Svaki je sljedeći procesor sve bolji, no obratite pozornost na dodatne brojeve pored naziva koji označavaju generaciju. Tako je Intel Core i3 desete generacije noviji od Intel Core i7 osme generacije.

Procesori Intel Core i7 odličan su izbor za sve kojima je laptop sastavni dio života i posla, no morate biti spremni izdvojiti malo više novaca. S laptopom koji sadrži navedeni procesor moći ćete obavljati sve programerske zadatke, a također i bez problema odigrati jaču igricu.

Za neodlučne preporučili bismo Intel Core i5 , koji je u tom slučaju odličan omjer kvalitete i cijene.

Osim procesora, bitno je izabrati i dobru radnu memoriju koja također utječe na brzinu laptopa. Iako još uvijek postoje laptopi sa 4GB RAM-a, današnja osnova za dobar laptop je 8GB i ne savjetujemo da idete ispod toga. U ponudi su i laptopi od 16GB  koji su najčešće u kombinaciji s odličnim i jakim procesorima te su namijenjeni za jače računalo i obradu zahtjevnijih procesa.

Interna memorija laptopa kreće se od 128GB prostora, pa do 512GB. Za svakodnevne osnovne zadatke optimalno je uzet laptop koji ima 256 GB SSD , a možete izabrati i one s opcijom dodatnog terabajtnog hard diska.

Kategorije laptopa

Glavna raspodjela laptopa dijeli ih na:

Ultrabook laptope koji su optimalan izbor za one kojima treba prijenosno računalo. Oni su laganiji i kompaktniji od drugih kategorija, a vrlo često su i manjih dimenzija zaslona: 14“ ili 13,3“ . Iako su laganiji i često manji, što se tiče performansi i mogućnosti, njihova je ponuda raznovrsna i kvalitetna. Određeni modeli sadrže jake procesore i vrlo veliki SSD disk, što je vrlo bitno za dobro funkcioniranje laptopa.

Sljedeća kategorija su multimedia laptopi koju čine različiti modeli, vrlo širokog raspona specifikacija. Najveći broj multimedia laptopa iz naše ponude sadrže Intelov procesor, koji je proizvođač svake godine i sa svakom generacijom sve više nadograđivao. Multimedijski laptopi imaju vrlo velik raspon dijagonale zaslona: od 11,6“ do 17,3“ za one kojima je potreban veći prikaz slike, točnije veći ekran.

Gaming laptopi

Gaming laptopi, kao što im samo ime govori, imaju posebnu namjenu- igranje igrica pretvoriti u najbolji mogući doživljaj! Acer Nitro ili Acer Predator  sve su što vam treba kako biste bezbrižno igrali, u potpunosti uživljeni u igricu bez ikakvih tehničkih poteškoća. Kao opcija odličnih gaming laptopa na ljestvici kvalitete posljednjih se godina opasno uzdiže i HP Pavilion Gaming koji, za razliku od Intelovog, koristi AMD-ov Ryzen procesor.

Navedeni proizvođači u stalnoj su borbi već godinama. Iako je Intel dugo prednjačio pred AMD-om, u zadnje vrijeme i s dolaskom Ryzen procesora, situacija se počela mijenjati. AMD je naporno radio kako bi dostigao konkurenciju, a osim kvalitete koja je u potpunosti neosporiva i usporediva s Intelom, u prilog mu sada ide i pristupačnija cijena. Kao i Intel, Ryzen ima modele gdje svaki sljedeći veći broj označava i bolju kvalitetu. Zbog odličnog omjera kvalitete i cijene, preporučamo Ryzen 5.

Laptop za igranje

Dodatni savjeti za potpuni doživljaj igranja

Kako biste bili sigurni da će vaš izabrani laptop biti dobar za igranje vaše najdraže igrice, usporedbu specifikacija i igre možete napraviti i na stranici: Can I Run It?

Za dobro igranje bitno je imati i dobru rezoluciju jer ona označava bolju kvalitetu slike. Navedeno je bitno i kod obrade slika, pa i videa. U potrazi za savršenim modelom, kroz našu ponudu smo vam olakšali traženje jer većina laptopa ima full HD rezoluciju: 1920 x 1080px. Za one kojima to nije dovoljno, nudi se i Quad HD (QHD) rezolucije 2560 x 1440 px te 3840 x 2160 px rezolucija (4K UHD ili Ultra High Definition). Posljednja se često ističe kao standard za gamerske modele Lenovo laptopa.

Kada ste se odlučili za savršen model laptopa prema vašim potrebama, pogledajte i dodatnu opremu koja se za njih nudi. Kvalitetna torba ili ruksak očuvat će vaš novi uređaj i olakšati vam prenošenje, a vi ćete bezbrižno bilo gdje moći koristiti najbolje od današnje tehnologije.