Vječna dvojba što kupiti: perilica i sušilica rublja u kombinaciji ili zasebno?

Bez obzira živjeli li u kući ili u garsonijeri, pranje rublja je jedna od neizbježnih stvari svakog domaćinstva. Međutim, u prostorima s malo stambenih kvadrata nameću se dva sasvim logična pitanja: na koji način u skučeni prostor ugurati još i sušilicu, te je li perilica i sušilica rublja u jednom isplativa ili je bolje kupiti svaki uređaj odvojeno?

U moderno, hektično doba, kada živimo u „petoj brzini“, slobodno vrijeme pravi je luksuz. Htjeli mi to priznati ili ne, suvremena tehnologija nam oduvijek pomaže pronaći vrijeme za sebe, pogotovo kada su u pitanju svakodnevni, dosadni kućanski poslovi. Roboti usisavači čiste nam tepihe i podove, pekači kruha zamijenili su naše ruke i pećnice, a grijanje u kući možemo podesiti pametnim telefonom iz 300 kilometara udaljenog grada.

Perilice i sušilice rublja

Za kuću ili veći stan kupite zasebne uređaje

I perilica, a potom i sušilica rublja, s vremenom su nas razmazile. Tko još ima vremena ručno oprati odjeću, kad postoje perilice rublja s posebnim programima koji njeguju i najosjetljivije vrste tkanine? I tko još suši ručnike „na zraku“, kad ih sušilica čini mekima i spremnim za upotrebu za svega sat i pol vremena?

Jedno je sigurno, perilica i sušilica rublja su u svakome stanu ili kući dobro došle. Ako imate dovoljno prostornih, ali i financijskih mogućnosti, preporučujemo kupnju zasebnih uređaja po načelu „neka svaki stroj učini ono što najbolje zna“. Izaberite i perilicu i sušilicu rublja koje najbolje odgovaraju vašim zamislima i mjerama, jer će vam se višestruko isplatiti – od izvanredne funkcionalnosti, pa sve do vidljivo manjeg računa za struju.

Ponuda perilica i sušilica rublja

Perilica-sušilica idealna je za male stanove

Oba kućanska uređaja su od velike koristi i u malim domovima. Istraživanja su pokazala da većina mladih poslovnih ljudi i novopečenih roditelja živi u malim stanovima, najčešće bez balkona. Ako ste i vi jedan od navedenih i upravo ste se uputili u avanturu kupnje novog kućanskog uređaja, savjetujemo da razmislite o perilici i sušilici rublja u jednom. Osim što ćete izbjeći vlagu koja nastaje sušenjem odjeće na radijatorima, kupnjom kombiniranog stroja uštedjet ćete na prostoru. Možda nećete uštedjeti toliko na struji jer perilice-sušilice troše više vode i struje od samostalnih uređaja (najviši im je energetski razred A), ali će vam olakšati život zahvaljujući svojim programima i mnogim drugim svojstvima.

Savjeti za odabir perilica i sušilica rublja

Zapamtite – Više je više!

Prije kupnje kombiniranog modela perilice i sušilice rublja valja odgonetnuti kapacitet rublja koji namjeravate dnevno prati. Nikada se ne preporučuje kupiti uređaj pretjerano velikog kapaciteta (odnosno da vam trećina bubnja pri punjenju ostane prazna) jer će takav uređaj bespotrebno trošiti više struje nego što je potrebno. Zapamtite: perilica-sušilica nema isti kapacitet pranja i sušenja. Kapacitet sušenja je niži od kapaciteta pranja, te iznosi od 3 do 5 kilograma. To je jako važno, kako se ne biste doveli u poziciju da opranu odjeću od 7 kg morate sušiti u dva dijela.

Prilikom izbora modela perilice-sušilice obratite pažnju na broj okretaja centrifuge (koji se kreću oko 1200 na minutu) te način otvaranja vrata (s prednjim punjenjem i gornjim punjenjem). Jako je praktično imati opciju odgode starta pranja i sušenja jer tako možete upogoniti perilicu-sušilicu u noćnim satima kada je struja jeftinija. Birajte model koji ima i opciju sušenja odjeće na različitim temperaturama za osjetljivo rublje, te opciju izbjegavanja gužvanja rublja za što manje glačanja.

Biranje perilice i sušilice rublja nije toliko dugotrajan proces kao što se može činiti u početku, ali je svakako važan s obzirom na to da ćete uređaje koristiti nekoliko godina. Ako ni nakon ove kratke prezentacije niste sigurni koji model iz široke ponude perilica i sušilica odjeće odabrati, posjetite najbližu trgovinu Harvey Normana i zatražite savjet našeg stručnog osoblja!