Vodič za kupovinu električnih romobila

Sve veći broj električnih romobila na ulicama dokazuje kako njihova popularnost s vremenom samo raste. Iako ih se na ulicama može vidjeti i zimi, dolaskom toplijih vremena oni postaju pravi gradski hit. Mogli bismo reći da električni romobil ozbiljno konkurira biciklu. Tko zna, možda ih sada ima čak i više.

S obzirom da se radi o malom prijevoznom sredstvu koje ima brojne pozitivne funkcije, ne čudi što ga mnogi biraju ispred javnog prijevoza.

vožnja na električnom romobilu

Zašto električni romobil?

Da sažmemo, najbolje prednosti električnih romobila su sljedeće:

  • Brzina (Brže od hodanja, brzine poput bicikliranja.)
  • Jeftino za korištenje (Vaš limeni ljubimac često postane žedan, a njegova tekućina puno košta. S električnim romobilom održavanje je jeftinije.)
  • Jednostavnost (Ne umarate se kao na biciklu ili za vrijeme hodanja.)
  • Efikasnost (Jednostavno izbjegnete gužve u prometu, ne morate tražiti niti plaćati parking.)
  • Prenosivost – gdje ste vi, tu može biti i on (Ponesite ga sa sobom i pospremite na sigurno.)

Ukoliko razmišljate o kupovini ovog odličnog gadgeta, donosimo nekoliko savjeta kako odabrati pravi za sebe i svoje potrebe. Na tržištu ih je sve više, a iako brend XIAOMI i dalje drži prva mjesta, polako se pojavljuju kvalitetni modeli drugih proizvođača s vrhunskim specifikacijama.

Prije nego donesete odluku, istražite ponudu i razmislite o opcijama.

Snaga motora i nosivost

električni romobil nosivost

Najbitnija karakteristika na koju morate paziti je snaga motora i jačina baterije. Ukoliko su vaš kraj i planirane rute vožnje pune uzbrdica, birajte električni romobil s većom snagom. Snaga motora povezana je i s nosivosti romobila.

Okvirno, u omjeru nosivosti i snage stoji sljedeće: osobe koje imaju od 20 do 50 kilograma (zapravo djeca) mogu koristiti e-romobile od 130 do 170 W. Odrasle sobe od 50 do 100 kg biraju snagu od 250 W do 350 W, s time da je 250 W u redu ako imate do 80 kg i vozite po ravnome, no što se više penjete kilažom, a i vozite po uzvisinama, to biste trebali tražiti jači motor. Od 100+ kilograma motor od 350 W poslužit će na ravnijim površinama, no za jake uzbrdice toplo preporučujemo one od 500 W ili više.

Kapacitet baterije

Vozačeva masa ovisi o bateriji, točnije baterija ovisi o masi. E- romobil s baterijom od jednog punjenja bit će manje efikasan što je masa vozača veća, stoga su moguća odstupanja u deklaracijskim vrijednostima romobila. Osim mase, baterija ovisi o potrebama vozača. Osobe koje e-romobil koriste svakodnevno za obavljanje svih poslova na raznim dijelovima grada, morate će ga svakodnevno i puniti.

Ako ga koristite povremeno, bit će vam dovoljno punjenje jednom tjedno ili čak mjesečno.

žena vozi e-romobil

Većina romobila ima bateriju čije punjenje traje 3 do 6 sati. Iskustva korisnika pokazuju da uz 4 sata punjenja, e- romobil izdrži oko 20km. Kapaciteti baterije se najčešće kreću od  5000 do 1000 mAh, a kao i svaka druga baterija, učestalim punjenjem njezin se vijek i kapacitet smanjuje.

Većina romobila teži između 8 i 15 kg, pa osim o njegovoj, razmislite i o svojoj snazi, posebice ako živite na visokom katu bez lifta. Romobil je vrlo koristan kada on vozi vas, no što kada vi njega morate nositi?

električni romobil

Gume i sigurnost

Odabir je zapravo dosta logičan. Pune gume i manji promjer dolazi u obzir na ravnim terenima, bez previše rupa, izbočina ili oštećenja na površini. Ukoliko birate takav model, raspitajte se ima li električni romobil amortizere. Oni bi vožnju mogli učiniti malo udobnijom. Drugi odabir su pneumatske gume punjene zrakom. One su sigurnije za svakodnevnu vožnju, manje su šanse da padnete ukoliko naletite na rupu i podižu razinu udobnosti vožnje. Mana im je što se takve gume mogu probušiti, no ako razmislite, to je rizik koji preuzimate i s biciklom, a i s automobilom.

Kočnice su glavni alat za sigurnost, a preporučamo disk kočnice i dvostruki sustav kočenja. Neki modeli imaju sustav kao na starim romobilima sa kočenjem stražnjom kočnicom, no to je potrebno izbjegavati ukoliko je moguće. Automatska kočnica znači da se zaustavljanje aktivira okretanjem ručkice, a postoje modeli gdje kočite kao na biciklu. S obzirom da je prosječna brzina e-romobila između 20 i 25 km/h, bitno je da imate siguran sustav zaustavljanja. Kao što su razni mediji i HAK revija prije pola godine pisali, postoje naznake da će se vožnja po gradu uskoro i zakonski regulirati. Preostaje vidjeti kakva će brzina uskoro biti dozvoljena.

e-romobil

Budžet

Budžet je osobna stvar i vi najbolje znate koliko želite potrošiti. Međutim, ako ste se već odlučili za kupovinu bilo bi odlično kada biste za svoje novce dobili i najbolji mogući omjer kvalitete. Kada bi se sve specifikacije sažele u najbolji omjer kvalitete i cijene, električni romobil imao bi snagu motora 250 W, brzinu od 25 km/h, masu od 12 kg, nosivost od 100 kg, i promjer kotača od 8,5“. Cijene takvih romobila kreću se između 2500 kn i 3500 kn.

Dodatne opcije

Ako znate što vam je potrebno, riješili ste 90% briga. Onih 10% možete si dopustiti za mali bonus. Možda 2 W ultra- žarko svjetlo neki smatraju luksuzom, no on to uopće nije. Dobro osvjetljeni kotačići pomoći će drugim vozačima u prometu da vas lakše i brže uoče, što je izuzetno bitno za sigurnost. LED zaslon gdje dobivate sve informacije također utječu na sigurnost. Ponekad se možete zanijeti, no kada vam zaslon jasno prikazuje veliku brzinu, usporit ćete. Vozači automobila znaju na što mislimo. Također, pobrinite se da prenosivost romobila bude jednostavna, odnosno da je preklopni mehanizam čvrst.

Prije kupovine rijetko razmišljamo što u slučaju kvara? Iako se većina modela vrlo jednostavno popravlja, dobro je znati imate li servis u blizini. Osim standardne garancije koju svaki e-romobil mora imati, dodatna zaštita je moguća i u obliku Zaštite Plus. Na taj način možete u potpunosti biti bezbrižni i uživati u vožnji i vjetru u kosi.