Znamo kakav aparat za kavu trebate!

Uz najbolju kratku, dugu, s mlijekom, s vrhnjem, cappuccino ili bijelu kavu možete uživati kod kuće svako jutro. Uz kupnju pravog aparata za kavu zapravo je nećete htjeti piti nigdje drugdje. Ali prije svega, morate znati koji je pravi.

Što je važno pri kupnji aparata za kavu?

Prije otprilike šest stoljeća, kada je kava postala navika, postojao je samo jedan način za njezinu pripremu. Razvojem različitih vrsta kave, otkrivanjem novih okusa i napitaka, ravnomjerno su se pojavljivali novi načini kuhanja ovog najpopularnijeg kofeinskog napitka na svijetu. Danas postoji mnogo različitih mogućnosti pripreme, ali najpopularnija je svakako uporaba aparata za kavu.

Aparati za kavu razlikuju se po načinu upotrebe, vremenu pripreme, brendu i rasponu cijena. Na početku, prije nego što počnete istraživati ponudu, razmislite preferirate li zrna kave, mljevenu kavu ili kapsule od kave? Prije nego što se odlučite na kupnju, pročitajte prednosti određenih aparata za kavu, ali naravno, budite svjesni nedostataka. Dakle, što odabrati?

Dobro jutro uz tradicionalnu tursku kavu

Ako ste ljubitelj tradicionalne turske kave, tada je za vas najprikladniji izbor stroj za kuhanje turske kave. Za manje od tri minute s njime ćete si osigurati pune četiri šalice zapanjujuće crne kave. Pogledajte video u nastavku te saznajte kako je jednostavna upotreba aparat za kavu Gorenje za prpripremu turske kave.

ZA: Jednostavna priprema, jeftini aparat i jeftina kava.

PROTIV: Može se pripremati samo jedna vrsta kave.

Kuhanje filter kave

Prisežete na kavu s punom aromom i okusom ili vas jako uznemiruju talog od kave? Uz aparat za kavu s filterom dobit ćete oboje. Oprostite se od mljevenih zrna kave i uživajte u dodatnoj lakoći. Međutim, ako volite i retro stil, tada će aparat za filter kavu biti upravo ono što vam treba u kuhinji. Većina uređaja privlačnog je retro dizajna kojih se možda sjećate iz starijih američkih filmova. Za informaciju: Za kuhanje filtrirane kave trebat će vam grubo mljevena kava.

ZA: Jednostavna priprema, jeftin aparat i jeftina kava. PROTIV: Može se piti samo jedna vrsta kave.

Aparat za kavu Russell Hobbs u retro dizajnu u stilu 50-ih

Aparat za kavu s kapsulama

Aparati za kavu s kapsulama pravo su rješenje za sve koji žele popiti svoju prvu jutarnju kavu omiljenog okusa. Većina proizvođača kapsula za kavu nudi različite vrste kave i napitaka od kave, što znači da možete probati mnoge okuse i iskusiti raznolikost kave u udobnosti svog doma po izvrsnoj cijeni. Također,  ne trebate za aparat za kavu s kapsulama potrošiti cijelo bogatstvo. Cijene se kreću od 750 do 1.500 kuna, ovisno o brendu i značajkama. Upotreba ove vrste uređaja jednostavna je, trebate voditi računa samo o svježini vode, novoj kapsuli, šalici i pritisku na gumb. Određeni aparati za kavu vam osim ukusnog espressa omogućuju i pripremu raznih napitaka od kave s mlijekom. Na primjer, određene vrste aparata za kavu s kapsulama Nespresso i Illy imaju ugrađeni sustav mlijeka. U trenutku kada je vaša kava spremna samo trebate ukloniti upotrijebljenu kapsulu za kavu.

ZA: Jednostavno i brzo kuhanje kave. PROTIV: Zahtjevnije čišćenje aparata.

Kapsule za kavu Dolce Gusto s okusom Latte Macchiato

Pravi espresso s jeftinim aparatom za kavu?

Ako kod kuće želite uživati u pravom talijanskom espressu, cappuccinu ili latte macchiatu, onda je jedan od aparata za kavu s ručkom De’Longhi pravi izbor za vas.
Mali espresso majstori za pripremu kave imaju potpuno iste ručke i mlaznicu za paru kao što možete vidjeti na aparatima za kavu u ugostiteljskim objektima. Također, upotreba ovih malih aparata za kavu zapravo se ne razlikuje mnogo od veće verzije aparata koji se koriste u ugostiteljskim objektima. Za svaku šalicu kave potrebno je očistiti ručku, aparat i mlaznicu za paru pa priprema kave može trajati određeno vrijeme. Za informaciju: na početku je potrebno malo volje i strpljenja kako bi se mlijeko pjenušalo.

ZA: Jednostavno i brzo kuhanje kave. PROTIV: Zahtjevnije čišćenje aparata.

Automatski aparati za kavu kod kuće

Melje i kuha kavu, pjenasto mlijeko i mazi vaša osjetila – automatski aparat za kavu za kućnu upotrebu. Zapravo, imat ćete malu kafeteriju na svojem kuhinjskom pultu. Svaka šalica kave uvijek se izrađuje od svježe mljevenih zrna kave i ne zahtijeva čišćenje aparata kod kuhanja sljedeće kave. Na raspolaganju je mnogo brendova, ali sigurno ćete biti najzadovoljniji kupnjom aparatima za kavu Krups, De’Longhi, Philips ili Bosch. Cijene se kreću od 2.000 do 13.000 kuna i podudaraje se s dodatnim funkcijama koje nudi svaki aparat. Za informaciju: Nemojte se iznenaditi ako odjednom imate sve više i više posjeta.

ZA: Jednostavno i brzo kuhanje kave, sjajna kava. PROTIV: Visoka cijena uređaja.

Aparat za kavu Philips Saeco Xelsis na kuhinjskom pultu uz različite vrste kave

Ne zaboravite na čišćenje!

Izvrsni okus i prava aroma kave bit će zajamčeni samo ako je vaš aparat pravilno očišćen. Najveći neprijatelj aparatima za kavu je zasigurno kamenac pa je potrebno dosljedno koristiti sredstva za čišćenje i filtere kako biste ga uklonili. Na taj način ćete također produžiti život vašeg aparata i izbjeći neželjene popravke zbog začepljenih dijelova.

Aparat za kavu Illy X1 Anniversary u srebrnoj boji

Pogledajte cijeli asortiman aparata i opreme za kavu u internetskoj trgovini Harvey Norman i postanite amaterski barista.